برج نور ، برج روشنایی یا برج نوری؟؟؟

در این صفحه تجربیات 15 ساله در طراحی و ساخت برج روشنایی را با افتخار و به صورت رایگان با شما به اشتراک خواهیم گذاشت مشخصات فنی برج روشنایی و هرآنچه که نیاز است قبل از خرید و نحوه نصب بدانید را به شما خواهیم گفت .

در ابتدا باید بدانیم برج نوری , برج نور و برج روشنایی کلمات مترادف و هم معنی است و از نظر فنی تفاوتی با یکدیگر ندارند.

اطلاعات مربوط به برج نوری

شما عزیزان میتوانید اطلاعات مربوط به برج روشنایی را در قالب صوت گوش کنید

برج نوری یا برج روشنایی چیست؟

برج نوری یا برج روشنایی شامل یک پایه یا ستون اصلی است که آن را به صورت چند وجهی میسازیم. (معمولا 12 وجهی)
 برج نور در بالای پایه اصلی (ستون) دارای یک سازه فلزی به عنوان سبد (بسکت) است که معمولاً به شکل شش ضلعی یا هشت ضلعی در یک یا دو طبقه جهت نصب تعدادی پروژکتور(6-8-12-16-18 یا 24 پروژکتور) جهت نورپردازی محوطه می باشد از این رو برج روشنایی به برج روشنایی محوطه ای نیز مشهور شده است.
دلیل ساخت سبد و چیدمان پروژکتورها به این شکل به منظور حفظ تعادل و تقسیم وزن پروژکتورها به صورت مساوی بر روی سبد و بار وارده به سازه اصلی است.

کاربرد برج های روشنایی :

کاربرد برج روشنایی جهت تامین روشنایی عمومی و نورپردازی محوطه های وسیع که از نظر هندسی مربعی , مستطیلی و دایره ای شکل است و از لحاظ وسعت زمین به صورت طولی نمی باشد استفاده می گردد. مانند میادین، پارکینگ ها ، پارک های تفریحی ,تفرجگاه ها ،اسکله ها ، محوطه ی ترمینال های مسافربری , محوطه کارخانه ها , بیمارستان ها , اماکن عمومی و …

ارتفاع برج نوری:

ستون اصلی برج روشنایی در ارتفاع متداول 6متری ,9 متری , 12 متری , 15 متری , 18 متری , 21 متری , 24 یا 25 متری و 30 متری ( قابلیت ساخت تا 60 متر و حتی بیشتر) ساخته می شود .
با توجه به استاندارد برش ورق به طول 6 متر, ارتفاع برج روشنایی مضربی از عدد 6 یا نیمی از ورق یعنی مضربی از 3 می باشند که پرت ورق وجود نداشته باشد.

تعداد پروژکتور بر حسب ارتفاع و شعاع نورپردازی برج روشنایی در بیشتر مواقع مطابق با جدول ذیل تعیین میگردد.

تصویر یک برج روشنایی

جدول تعداد پروژکتور بر اساس ارتفاع ستون اصلی: (بر اساس شدت روشنایی مورد نیاز ممکن است تغییر داشته باشد)

جدول اطلاعات تعداد پرژکتور های برج رو شنایی به نسبت ارتفاع

ارتفاع برج نوری و تعداد پروژکتور:

اگر میخواهید بدانید ارتفاع برج روشنایی و تعداد پروژکتور مورد نیاز , جهت تامین روشنایی محوطه شما چیست؟ کافیست نقشه یا پلن محوطه مورد نظر خود را برای ما بفرستید.
یا اینکه با ترسیم محوطه بر روی کاغذ و مشخص کردن طول و عرض زمین و ارسال آن توسط واتساپ ,مشاوره لازم را جهت جانمایی برج نوری و بهترین انتخاب را به شما اعلام کنیم .
در ادامه برای انتخاب بهتر و توضیحات تکمیلی با ما همراه باشید :

 

انواع برج روشنایی :

1_ برج روشنایی ثابت ( الف - بدون نردبان ) – ( ب - دارای نردبان)

2_ برج روشنایی متحرک ( الف - متحرک دستی) – ( ب- متحرک برقی)

برج روشنایی ثابت :

الف – برج روشنایی ثابت بدون نربان برای دکل روشنایی کوتاه تر مثل برج نوری 6 متری الی 12متری مناسب است. سبد برج نور به صورت غیر متحرک و ثابت روی پایه قرار گرفته و جهت تعمیر و تعویض پروژکتور از بالابر ,جرثقیل یا خودرو لجوَر می بایست استفاده گردد که قاعدتاً شامل هزینه نسبتاً زیادی است و در آینده ممکن است مشکل تردد برای خودرو لجبر یا بالابر وجود داشته باشد.

ب – برج روشنایی ثابت دارای نردبان: این نوع برج  نوری محدودیت ارتفاع ندارد جهت تعمیر و نگهداری, اپراتور از طریق نردبان به بالای دکل و پروژکتور ها دسترسی خواهد داشت به طور کلی با توجه به خطر سقوط اپراتور و سرعت عمل پایین اپراتور به علت فعالیت در ارتفاع, استفاده از برج های روشنایی ثابت تقریبا منسوخ شده است.
شایان ذکر است برای ساخت برج نوری ثابتی که در برابر باد لرزش کمتری داشته باشد و با تحمل وزن اپراتور, خطر سقوط کمتری برای ایشان داشته باشد نیازمند استفاده از ورق های ضخیم تر و قطر بیشتر سازه است و با اضافه کردن هزینه ساخت نردبان , محافظ و سبد نفر رو و با در نظر گیری قیمت بالای فولاد مصرفی به این نتیجه خواهیم رسید که این برج نوری برای ارتفاع های کمتر از 18 متر تو جیح اقتصادی, فنی و ایمنی ندارد (اولویت با برج روشنایی متحرک است) و کاربرد آنها محدود به برج استادیومی با تعداد پروژکتور های بالا و وزن سبد بالا می باشد. 

برج روشنایی متحرک :

الف – برج روشنایی متحرک دستی: دارای وینچ دستی یا کوپلینگ دریلی است. سبد متحرک توسط وینچ دستی به صورت آسانسوری به سمت بالا و پایین هدایت می گردد این سیستم محرک برای برج نوری 6 متری, 9 متری و 12متری با تعداد پرژکتور محدود (مثلاً 6 عدد 200 وات) مناسب است و برای ارتفاع بالاتر توصیه نمی گردد.

ب – برج روشنایی متحرک برقی : امروزه بیشترین کاربرد در انواع برج روشنایی ثابت و متحرک متعلق به برج روشنایی متحرک برقی است . سبد برج نوری توسط موتور و گیربکس و استفاده از یک ریموت کنترل جرثقیلی به صورت آسانسوری به سمت پایین و بالا قابل هدایت است و عمل نصب, تعمیر , تعویض و تمیز کاری شیشه پروژکتور ها با سرعت عمل بالا و به راحتی امکان پذیر می باشد.این نوع برج نوری به هیچ عنوان محدودیت ارتفاع ندارد ولیکن به علت هزینه اولیه سیستم متحرک معمولاً در برج نوری 12 متری به بالا استفاده میگردد. 

برج نوری ثابت یا برج روشنایی متحرک مسئله این است...

برج نوری ثابت اولین برج نوری بوده است که ابداع و ساخته شده است .و قبل از برج های متحرک ابداع شدند. البته با توجه به مشکلات ذیل استفاده از برج های ثابت تقریباً منسوخ شده هستند:

    1. احتمال خطر جانی برای اپراتور
    2. افزایش قیمت اولیه به علت استفاده از سازه سنگین تر و میزان لرزش کمتر دربرابر باد به علت حفظ جان اپراتور
    3. افزایش قیمت به علت استفاده از لدر ( نردبان) محافظ نردبان و بسکت نفر رو
    4. افزایش هزینه ها به جهت اجاره خودرهای بالابر و لجوَر برای تعمیرات
    5. بالا رفتن هزینه تعمیرات (با توجه به انجام تعمیرات در ارتفاع زمان بر هستند)

موارد فوق علل الخصوص حفظ جان اپراتور , راحتی و سرعت عمل بالا در تعمیر ونگهداری برج روشنایی باعث ابداع و کاربر بیشتر برج های متحرک گردید.

در برج های متحرک با استفاده از سیستم متحرک که به اختصار شامل : گیربکس یا وینچ دستی , چند رشته سیم بکسل, وینچ و قرقره های هدایت سیم بکسل و کابل میتوان سبد متحرک را جهت نصب و تعمیر پروژکتور ها به صورت آسانسوری به بالا و پایین ستون  اصلی هدایت نمود .
با یک آموزش ساده به اپراتور میتوان به سهولت و در ایمنی کامل از سیستم متحرک استفاده کرد.

ساخت برج روشنایی

در ساخت برج روشنایی نوع ورق مورد استفاده ورق فولاد st37فولاد مبارکه اصفهان میباشد قطعات عموما به صورت 6متری چند وجهی ،6یا8یا12یا14یا16 وجهی بوده ضخامت ورق از 3 میلیمتر به بالا بوده  اتصال قطعات به صورت همپوشانی (اورلپ) صورت می پذیرد پوشش بدنه برج روشنایی به دو صورت گالوانیزه گرم با دوام بالای 30 سال بدون خوردگی و زنگ زدگی و پوشش رنگ کوره ای الکترواستانیک با دوام بالای 5 سال می باشد

در طراحی و ساخت برج های روشنایی و دکل های روشنایی آیتم های زیر را باید در نظر گرفت :

سرعت باد و نیروهای فشار باد در منطقه؛

ساختار زمین و جنس خاک؛

وزن برج برای محاسبه فونداسیون؛

مقاومت در برابر زلزله و سیل و دیگر بلایای طبیعی؛

رعایت استانداردهای بین المللی

قفل اینترلاک چیست چه مزایایی دارد و چگونه عمل می کند؟

امنیت سبد برج نوری توسط قفل ضد سقوط یا قفل اینترلاک تامین میگردد

قفل ضد سقوط از این لحاظ حایز اهمیت می باشد که تمامی فشار را از روی موتورگیربکس برداشته و امکان تعویض گیربکس به راحتی امکان پذیر می باشد باعث بالارفتن طول عمر سیم بکسل و دیگر قطعات در سیستم متحرک می گردد و در صورت سقوط سبد به هر دلیلی موجب عدم آسیب دیدگی سبد و پروژکتور و همچنین موجب کاهش خطرات جانی و مالی  احتمالی ناشی از سقوط سبد می گردد

مشخصات الکتریکی برج روشنایی :

دارای تابلو برق با قطعات درجه یک اروپایی و ضریب حفاظتی متناسب،

قابلیت نصب برق گیر،

قابلیت نصب میکروسوییچ جهت تضمین عملکرد صحیح سیستم متحرک ,

قابلیت نصب کلیه تجهیزات ضد انفجار

توانمندی های طراحی و تولید

۱- قابلیت تولید قطعات چند وجهی به صورت یک تکه تا ارتفاع 12 و 16  متر
۲- قابلیت تولید قطعات چند وجهی به صورت تک درز تا قطر جداکثر ۵۰۰ میلی متر
۳- قابلیت نصب قفل مکانیکی برای جلوگیری از سقوط سبد متحرک
۴- امکان طراحی و ساخت برج روشنایی برای کاربردهای خاص و یا چند منظوره

تعداد پروژکتور مورد نیاز هر برج نوری

در انتخاب  تعداد پروژکتور مورد نیاز مواردی چون وسعت محیط ، کاربری محیط ، لوکس نوری مورد نیاز و همچنین ارتفاع برج نوری می بایست در نظر گرفته شود

قیمت برج نوری :

عوامل موثر در قیمت برج روشنایی به شرح ذیل می باشد

تعداد قطعات ورق مورد استفاده

ضخامت و کیفیت ورق آهن (هرچه ضخامت ورق بیشتر باشد وزن سازه سنگین تر و طبیعتاَ موجب افزایش قیمت خواهد شد .

قطر دهانه پایین سازه و قطر دهانه بالای برج روشنایی (هرچه قطر پایین دکل بیشتر باشد موجب افزایش استحکام خواهد شد اما باید توجه داشت افزایش غیر استاندارد قطر دکل فقط هزینه اضافی به خریدار تحمیل خواهد کرد .

انتخاب متریال مرغوب و درجه یک از برندهای معتبر از قبیل : سیم بکسل ، ……

چنانچه از متریال بی کیفیت استفاده گردد هزینه مضاعف جهت تعمیر به خریدار تحمیل خواهد شد .

همچین تعداد درخواستی قطعا در قیمت برج نوری تاثیر گذار می باشد.

گارانتی

برج های روشنایی ساخت شرکت نورسازان پارسه (پارسه پارک) شامل 36 ماه یا سه سال گارانتی و 10 سال خدمات پس از فروش شرکتی و معتبر می باشد.

نصب برج روشنایی

قطعات برج نوری به محل نصب منتقل گردیده بعد از آماده بودن برق سه فاز و فونداسیون، نصب توسط پرسنل حرفه ای شرکت نورسازان پارسه انجام می پذیرد قطعات توسط جرثقیل به صورت فشاری ( برای برج نور به ارتفاع ….)  متصل خواهد شد برای دکل روشنایی  با ارتفاع …..نیاز به جرثقیل و لودر می باشد .

تعمیر و نگهداری برج نوری

جهت افزایش طول عمر قطعات برج نور مبیایست در فواصلی زمانی مشخص …

فونداسیون برج نوری

تصویر فونداسیون ریختگی

فونداسیون درجا‌ ( ریختگی ):

جهت برج روشنایی با ارتفاع 6 الی 30متر مناسب بوده چاله ای به ابعاد مورد نیاز ( متناسب با طراحی و نقشه سازه) حفر میگردد در مرحله بعد آرماتوربندی صورت گرفته و سپس بتن ریزی انجام می گردد در صورت درخواست اجرای فونداسیون توسط خریدار نقشه فونداسیون ، بولت و مهره و شابلون در اختیار خریدار قرار داده خواهد شد . دوره به عمل آوری فونداسیون جهت نصب برج نوری  از …………. تا ……….. روز می باشد . اجرای فونداسیون درجا نیز متناسب با مقاومت خاک محل نصب به صورت فونداسیون سطحی برای مکان های با خاک سست مانند ساحل و یا فونداسیون عمقی برای محل هایی با خاک دارای مقاومت لازم صورت می پذیرد

تصویر فونداسیون ریختگی

فونداسیون آماده ( پیش ساخته ) :

جهت برج روشنایی با ارتفاع 6 الی 18 متر میتوان از فونداسیون های پیش ساخته استفاده نمود که جهت صرفه جویی در وقت نیز میگردد همچنین در صورت نیاز به جابه جایی دکل امکان انتقال فونداسیون نیز وجود خواهد داشت تمام فونداسیون های اماده ساخت این شرکت دارای بتن با کیفیت عالی بوده دارای بولت و مهره گالوانیزه می باشد  و ابعاد فونداسیون متناسب با ارتفاع و وزن سازه انتخاب میگردد .

تصویر فونداسیون ریختگی

سوالات متداول

محصولات

چرا برج نوری را از نورسازان پارسه (پارسه پارک) تهیه کنیم ؟

برج نوری اولین محصول ما برای تولید بود. با عشق به تولید برج روشنایی اقدام به تاسیس شرکت کردیم. 15 سال رزومه درخشان , انجام محاسبات دقیق , رعایت اصول مهندسی , برطرف نمودن ضعف ها و ارتقائ مداوم کیفیت منجر به کارکرد صحیح و دوام بیش از 30 سال محصول برج روشنایی شده است.

تفاوت برج روشنایی و پایه چراغ در چیست ؟

برج روشنایی دارای 6 الی 24 عدد پروژکتور می باشد پروژکتورها به صورت آسانسوری به بالای برج منتقل میشوند و برای تامین روشنایی محوطه های وسیع کاربرد دارند. در حالی که پایه چراغ ها معمولا یک یا دو عدد چراغ یا پروژکتور را به صورت ثابت دارند و به منظور تامین روشنایی محوطه های طولی مثل خیابان کاربرد دارند.

طول عمر مفید برج نوری چند سال بوده و چگونه میشود عمر مفید برج نور را افزایش داد ؟

طول عمر مفید برج روشنایی در صورت رعایت استاندارد های پوشش گالوانیزه (ASTM A123 /A123M) بدنه و استفاده از متریال و تجهیزات درجه یک, حداقل 30 سال است. پارسه پارک معتقد و متعهد است که با استفاده از متریال درجه یک و ساخت اصولی این زمان را افزایش میدهد

چرا برج نوری به صورت چند وجهی ساخته می شود و لوله ای نیست ؟

برج نوری چند وجهی در پایین سازه, بزرگتر و با یک شیب ملایم به قطر کوچکتر در بالا میرسد. در نتیجه مقاومت سازه در برابر باد و زلزله افزایش پیدا میکند و همینطور با انجام محاسبات میتوان قطعات را به صورت کونیک داخل یکدیگر یا اورلپ کرد. همچنین سازه چند وجهی دست طراح را برای استفاده از ضخامت ورق های متفاوت باز میگذارد که به بالاترین مقاومت دست پیدا کند. در حالی که لوله طبق جدول استاندارد لوله ها و در سایزهای محدود تولید میگردد.

برج نور متحرک دستی کاربرد بیشتری دارد یا برج نور متحرک برقی ؟

برج نور متحرک دستی( سیستم متحرک وینچ دستی یا کوپلینگ دریلی) در ارتفاع های کوتاه تر مثل برج 6 , 9 و 12 متری استفاده میشود. در ارتفاع های بلند تر ( 15 تا 30 متر) با توجه به اینکه سبد متحرک, سنگین تر میشود و تعداد پروژکتورها افزایش پیدا میکند به منظور ایمنی بیشتر و سهولت در جابه جایی پروژکتورها از موتور های برقی و ریموت کنترل جرثقیلی استفاده میشود.

برای محیط های وسیع تعداد برج نور را بیشتر کنیم یا ارتفاع برج نور ؟

ارتفاع برج نوری رابطه مستقیم با وسعت شعاع نورپردازی دارد. به طور مثال یک برچ 30 متری میتواند یک دایره به شعاع 100 متر (قطر 200 متر) را نور پردازی کند در حالیکه یک برج 12 متری حدوداً شعاع 20 متر را روشن میکند. برای رسیدن به پاسخ دقیق میتوانید طول و عرض زمین مورد نظر را برای  ما ارسال کنید تا کارشناسان ما با بررسی دقیق تمام موارد مورد نیاز و جانمایی برج روشنایی مناسب از نظر تعداد, ارتفاع و تعداد پروژکتور, راهنمایی لازم راخدمت شما ارائه دهند.

برج نور مفید و غیر مفید به چه معنا است ؟

طول ورق استاندارد موجود در بازار 6 متر است و باعث شده است که قطعات برج روشنایی در طول های 6 متری و در بعضی از مقاطع پایانی 3 متری یا 2 متری طراحی و ساخته شوند. به طور مثال اگر یک برج 18 متری را از سه مقطع 6 متری تولید کنیم این برج قبل از مونتاژ و داخل یکدیگر کردن قطعات ( اورلپ کردن) دارای طول 18 متر است و بعد از اورلپ کردن حدوداً 16.70 متر میشود. اصطلاحاً این برج نوری دارای ارتفاع 18 متر غیر مفید و 16.70 متر, مفید میشود.
برای داشتن یک برج نوری 18 متری مفید, نیاز به 3 قطعه 6 و یک قطعه حداقل 2 متری است.
همچنین برای یک برج روشنایی با ارتفاع 21 متر مفید نیاز به 4 قطعه 6 متری ( 24 متر) است که بعد از مونتاژ به ارتفاع 21 متر مفید دست پیدا کنیم.

موارد مرتبط